Synstolking – Medfødt døvblindhet

Ryggen på tre personer som går i fjæra mot havet. To voksne som leier et barn mellom seg. Blå skjerm med teksten: Medfødt døvblindhet

Film som starter med et travelt gatebilde. Mange folk som går til og fra. Høye hus omkring. Blå himmel og sol. Gradvis blir bildet mørkere og mer utydelig. Man kan skimte føtter som går og en politibil som kjører forbi. Til slutt er skjermen helt svart.

Musikk begynner å spille. Sort skjerm med hvit tekst: Tror du det er slik det oppleves å ha medfødt døvblindhet?

Ny tekst på skjerm: Det er ikke helt slik…

Ny tekst på skjerm: Møt noen med medfødt døvblindhet. Nå følger en bildesekvens på 16 bilder.

Voksen mann ligger med øynene lukket i en utendørs badestamp. Han slapper av og nyter badet. Bak ham ser vi innsjø og skog.

Vi ser en båt med skog og fjell i bakgrunnen. Om bord i båten er det tre personer, en gutt i rullestol og en mann som manøvrer rullestolen. Bak dem igjen står en tredje mann.

Nærbilde av to kvinner ute i sportstøy. En ung og en gammel. Den yngste ledsager den eldste. Begge smiler.

To jenter som leker med vann. Jenta til høyre heller vann fra en kopp, hun smiler og ser på jenta til venstre, som følger med på hva som skjer.

To personer på en skogsvei blant høstfargede trær, den ene foran den andre. Begge står tett sammen og jenta bak holder rundt og støtter mannen som står foran med øynene lukket. Begge smiler.

To personer som jobber sammen ute. Begge har på seg verneutstyr som briller, hørselsvern og støvmaske. Personen til høyre fører redskapet, mens personen til venstre følger med ved å holde hendene sine på hendene til han som jobber.

Tre personer på et padlebrett på vannet. En person ligger i vannet og holder i roret på brettet, en person ligger oppå brettet og den tredje sitter bak og støtter mannen som ligger på brettet. De er konsentrert og samarbeider om å få det til.

Vinterlandskap med mye snø. En person på bildet som går på ski. Hun er godt kledt og har ryggsekk på ryggen.

Fjellandskap i fint sommervær. To personer på bildet. Begge med armene ustrakt som om de flyter på vinden.

To personer på bildet; en dame og en mann. Hun ledsager han. De er godt kledt for været; det er grått og det blåser. Rett bak dem et hus som det er malt store humler og bier på.

Ryggen på tre personer som går i fjæra mot havet. To voksne som leier et barn mellom seg.

Vi ser hendene til en mann. Han arbeider med en klump med leire og har bøyd seg slik at nesen han neste berører leireklumpen. Han er kledt i arbeidsforkle.

Person som ligger på en benk. Til høyre i bildet ser vi to hender med arbeidshansker som holder en maskin som bearbeider stein. Personen på benken følger steinarbeidet ved å ha foten sin mot hendene til den som jobber.

Fem personer på vandring i sommerlig fjellandskap. Sola skinner. Alle er kledt for tur og har store sekker på ryggen. To av personene ledsages av de andre.

En mann og en gutt som bader. Begge har bar overkropp og vasser etter hverandre i vannet som når dem opp til livet. Mannen som går bakerst strekker høyre hand mot gutten foran seg.

Brusende elv gul raftingbåt med sju personer. De som sitter ytterst har årer og styrer båten. Alle har hjelmer og redningsvester. Bildet signaliserer gøy og spenning.

Filmen avsluttes med at skjermen blir svart med følgende tekst: Tusen takk til brukere, ansatte og pårørende som har stilt opp på foto – og takk til fotografene som har latt oss gjengi bildene. Musikk: «Ta dæ tid», Håvard Hotvedt. Ide og konsept: Trine Seljeseth, NKDB. Filmproduksjon: Zoltan Tot, Helsekompetanse UNN.

Ny tekst på svart skjerm: …for å lære mer…

Videoen avsluttes med at skjermbildet blir blått og en logo med mørk blå tekst vises. Logoen har fire blå prikker i kors til venstre for teksten, der det står: Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde. På linja under er en henvisning til en hjemmeside dovblindhet.no